Är det nyttigt med glasnudlar?

När man talar om nudlar överlag, så är det viktigt att skilja de olika sorterna åt. För en del nudlar är inte alls bra för dig, medan andra är bättre. Du kanske funderat på om glasnudlar är nyttigt? Tja, det är inte onyttigt i alla fall. Denna typ av nudlar, de har få kalorier och inga kolhydrater. Så de är ett bra alternativ mot ris eller pasta. 

Olika varianter av nudlar

Om man ser till det asiatiska köket, så är nudlar oftast en av huvudingredienserna. De har sitt ursprung i Kina och kineser har använt sig av dessa i flera tusen år. Anledningen att nudlar är så pass dominerande i det asiatiska köket beror på dess mångsidighet. De går att koka, steka, woka samt att de även passar bra tillsammans med det mesta. De går att ha i soppor, sallader, vårrullar med mera. 

Dock är det så att det finns en massa olika varianter av nudlar. En av de vanligare sorterna, det är äggnudlar. Den görs på mjöl och ägg och de är ganska gula till färgen, just på grund av äggen.  Dessa nudlar har en fast konsistens och en rundare smak.

När det gäller glasnudlar, så är dessa trådsmala och genomskinliga. De är på mungbönor eller mungbönsmjöl. De är fria från gluten, kalorisnåla samt innehåller inga kolhydrater. Dock är de lätt att få överkokta och klibbiga. För att slippa det, så låt bli att koka dem. Det räcker att du lägger ner dem i hett vatten. Dessa nudlar är goda att ha i wokade rätter, i sallader, soppor samt som en del av fyllning i vårrullar. 

Risnudlar är ytterligare en variant av nudlar. De är då tillverkade av rismjöl. De används främst wokade eller stekta. De passar bra att ha till kyckling, kött, räkor, grönsaker och ägg.

Santa Marias risnudlar är gjorda på rismjöl och används ofta stekta eller wokade. De smakar utmärkt till kyckling, kött, räkor, grönsaker och ägg. Det går självklart bra att byta ut pasta mot risnudlar.

Utöver dessa sorter finns även rårisnudlar, som är nudlar gjorda på opolerat ris samt fullkornsnudlar, som är gjorda på fullkornsmjöl.

Det finns även en annan variant av glasnudlar, som är gjord av konjakrot. Även dessa är kalorisnåla samt har nästan inga kolhydrater (0,3 g). 

Snabbnudlar är något som är vanligt att se i affärer. De kommer i små paket, med en liten påse kryddor. Dessa är dock inte särskilt nyttiga, då många av dem är friterade innan. 

Vilka nudlar är bäst att äta?

Det är så klart bra att äta de nudlar du gillar, men ska du gå ner i vikt kan det vara en fördel att satsa på glasnudlar, eller på risnudlar av något slag. Det du bör undvika helt, det är just de så kallade snabbnudlarna. Det sägs att de innehåller mängder av glutamat och processade kolhydrater. Samt att deras förpackningar även kan vara giftiga.

Så satsa hellre då på att äta äggnudlar, glasnudlar eller risnudlar. De är goda, nyttiga och passar bra i asiatisk matlagning.