Vilken soffgrupp passar i ditt vardagsrum?

En av hemmets allra viktigaste möbler, det är ju soffan som ska stå i vardagsrummet. Att välja soffa är inte alltid det lättaste, eftersom det finns många olika modeller att välja på. Det finns ju hörnsoffor, bäddsoffor, schäslonger, samt att det även finns soffgrupp vardagsrum. En soffgrupp kan bestå av en tresitssoffa och en tvåsits, eller att det är en soffa med fåtöljer. 

Oavsett om du ska välja en enda soffa, eller vill satsa på en hel soffgrupp så finns det några saker att tänka på inför köpet. Det är alltid en god idé att provsitta de möbler du funderar på att köpa. Se till att både provsitta och provligga så att du kan känna efter ordentligt. 

Sedan var det ju även detta med storleken på soffan. Dels är det bra att utgå efter hur mycket plats du har i vardagsrummet så klart. Men det är även viktigt att fundera på hur många personer som ska få plats i den.

Djupet på själva soffan är även det av vikt. Om det är så att soffan ska vara till för att kunna både halvsitta och ligga i, så är det bra att ha en djup soffa. Om du bara ska sitta upprätt i den, då behöver den inte vara lika djup.

Material, stil och färg är även det saker att fundera på då du ska välja soffa eller soffgrupp till ditt vardagsrum. Utgå från vad du gillar och tycker om, men fundera även på om du har barn eller djur, när du gör materialvalet. 

Att placera din soffa

Sen var det ju även detta med att göra en bra möblering av din soffa eller din soffgrupp. Det är liksom a och o för en lyckad inredning att ställa dem på bra sätt. Om du inte satsar på att ha en harmonisk möblering, så är risken att du inte kommer att trivas i din soffa. Det finns lite olika sätt du kan välja att placera din soffa på. 

En klassisk möblering, det är att ha soffan mot en vägg samt ett bord framför. Är det en soffgrupp, så kan den andra soffan eller fåtöljen stå vid ena kortsidan. Dock kan du välja att inte ha soffan direkt mot väggen, utan en bit ut istället. Det för att det ska bli luftigare känsla. Det är inte heller ett måste att ha den mot väggen, utan den kan placeras mitt i rummet, med ett bord bakom. 

En annan variant är att göra en slags L formad möblering. Det går att göra med två soffor eller med en hörnsoffa. 

Om du har två soffor, så kan du även välja att möblera så att de står mitt emot varandra. Passar bra om det är så att du har ett ganska avlångt vardagsrum. 

Om du har ett brett rum, placera då dina soffor längs med rummet. Det förbättrar flödet och ger en vacker möblering. Särskilt om du har en öppen spis och fler sittplatser som ska in på de tomma ytorna.