Plantera valnötsträd

Är det så att du vill ha ett alldeles eget valnötsträd? Då kan det vara idé att plantera valnötsträd. Det finns dock olika sorter varav en del är för prydnad. Bor du i de mildare delarna av Sverige så är det fullt möjligt att odla äkta valnöt. Det går att odla dem från en kärna/valnöt, eller att köpa en ympad sort att sätta ner i jorden. 

Om du vill plantera en valnöt, så är det bra att ta en färsk valnöt som precis fallit från sitt träd. Fila lite på skalet på den och ta sedan en kruka som du har i sandblandad jord i. Lägg sedan ner valnöten “liggande” i krukan och vattna. Ställ den sedan varmt. Sedan tar det dock ett par år innan plantan kan planteras ut. Under denna tid måste du se till att krukan kan övervintra frostfritt. 

Köper du en ympad sort kan det gå på bara ett par, tre år att få ett träd.

Olika sorters valnöt

Det finns som sagt olika varianter av valnöt att plantera. När man talar om äkta valnöt, så brukar det vara härdigt i zon 2.  Men det finns även frösådda träd som kan ge skörd även i bistrare klimat. En variant är ”Loiko” som används som samlingsnamn för ett hundratal frösådda valnötsplantor från en vitrysk provodling. Dessa har man planterat ut runt om i Sverige och de har till och med gett skörd så långt upp som i Sundsvallstrakten,

Förutom äkta valnöt finns det andra sorter. Där i bland annat japansk, grå, svart och manchurisk valnöt.  Det finns även hjärtnöt, som är en form av japansk valnöt. Den är något mer härdig än äkta valnöt. Sedan finns även Manchurisk valnöt som är härdig till zon 5.

Valnöt hör till gruppen stenfrukter. Nöten i sig växer på träd och tillhör familjen av valnötsväxter. Dock är nöten inte en nöt, om man ser till det botaniskt. Det är en stenfrukt.

Valnötsträd 

Själva valnötsträdet är oftast ett stort lövfällande träd. I vissa fall kan detta träd bli upp mot 30 meter högt. Det finns en stor krona i trädet samt att dess bark brukar vara slät, eller något fårad. Bladen är stora, med en aningen läderartad yta. Dessa är även körtelprickiga. Om man krossar bladen så avger de en aromatisk doft.

Bladen i sig sitter parbladigt. Det med tre upp till nio småbladiga par med ett uddblad som är större än de resterande bladen. Formen är runda med en helbräddad kant.

Trädet brukar ha som blomningstid från maj till juni. Hanblommans hängen är mångblommig samt har ett förblad, ett obetydligt hylle och blir uppemot femton centimeter långa. När det gäller honblommorna såå finns dessa i glest sittande klasar med två till fem blommor.

Själva nöten eller frukten brukar vara 4–6 cm långa. Den är äggformad, med ett grönfärgat starkt fruktkött.

Plantera valnötsträd på ett varmt och vindskyddat ställe. Se till att jorden i sig inte är allt för fuktig. Nötterna kan sedan skördas innan de är helt mogna, oftast under hösten. Sedan ska de ligga och torka tills efter nyår.