Så ska du tänka med belysning och lampor

belysning och lampor

Något många experter inom inredning alltid brukar säga är att de flesta av oss, vi har allt för lite belysning i våra hem. Men hur ska man då tänka med lampor och belysning? Vad för belysning ska det vara och var ska den vara? Vi ska försöka reda ut just detta.

Det som gäller, det är att hitta en balans, mellan de tre vanligaste belysningstyperna, allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. Utöver det, så är det bra att även fundera på detta med riktat ljus och diffust ljus. Alltså hur ljuset sprids. 

Arbetsbelysning, allmänbelysning och stämningsbelysning

När man talar om arbetsbelysning, så kallas den även ibland för funktionsbelysning. Denna typ av belysning är till för att du ska kunna se olika saker du sysselsätter dig med. Det kan vara att du har ett hemmakontor, eller en hörna där du pysslar eller handarbetar. Det kan vara smart att satsa på bordslampor med en nedåtriktad skärm till arbetsplatsen, men det går även bra att satsa på en lägre hängande taklampa.

När man tittar på allmänbelysning, så lyser den upp hela rummet. Det med ett bredare och diffust ljus. Klassiska exempel på denna typ av belysning är hallbelysning eller badrumsbelysning i form av taklampor eller plafonder. Men allmänbelysning är även bra att ha i vardagsrummet så väl som i köket.

Som ett bra komplement till dessa två belysningstyper finns då även stämningsbelysning. Som namnet antyder så är dessa lampor och belysning till för att skapa en bra stämning. Det går då att få en mjukare och en mer inbjudande atmosfär. 

Ha rätt antal ljuskällor

Det spelar inte bara roll vad för belysningstyper du har i varje rum, utan det gäller även att ha rätt antal ljuskällor. Det som kan vara bra att satsa på är att ha mellan 5 och 10 ljuskällor i varje rum. Du kanske tycker att det låter mycket, men om du har ett stort vardagsrum där du inreder med lampor och belysning på olika höjder, så är det inte så svårt att komma upp i 10 olika ljuskällor. Så tänk på att ha minst 5 ljuskällor, men försök föra in mer belysning i dina större rum. 

Inred med lampor och belysning

Det är alltid bra att utgå från det rum du ska ha dina lampor i, för att hitta rätt sorts lampor och belysning. I vardagsrummet är det vanligt att ha alla tre olika typer av belysningstyper. Bra är att satsa på ett riktat ljus vid läsfåtöljen, en bra taklampa samt stämningsbelysning i form av fönsterlampor, bordslampa och så vidare.

Ser vi till ett sovrum så kan du där ha både stämnings- och funktionsbelysning i form av bordslampor, fönsterlampor med mera.

Köket behöver bra ljus och så även hallen. I köket kan du kombinera funktionsbelysning vid arbetsytan med stämningsbelysning vid matplatsen. I hallen är det smart att ha allmän- och funktionsbelysning i form av bland annat plafonder och vägglampor. 

Om du vill hitta snygga lampor och bra belysning, så kan du göra det hos lamp24!